Våre produkter

Glaukom

Hva er glaukom?

Glaukom er en øyesykdom som rammer synsnerven og påvirker synsfeltet. Ofte er sykdommen assosiert med forhøyet trykk i øyet. I begynnelsen medfører sykdommen en gradvis forverring av synsfeltet som på et sent stadium også kan påvirke synsskarpheten. Derfor er det viktig å oppdage glaukom på et tidlig stadium, siden skaden er permanent.

Informasjon om glaukom

Hvem rammes?

Glaukom er en veldig vanlig øyesykdom. Hvem som helst kan rammes, men det finnes faktorer som gjør oss mer mottakelige for sykdommen. Disse faktorene er bl.a. alder (nesten 2 prosent av befolkningen over 45 år har glaukom), arvelighet, tidligere skade på øyet og nærsynthet.

Hva er symptomene på glaukom?

Kronisk glaukom utvikles i de fleste tilfeller langsomt. I begynnelsen av sykdomsutviklingen har man ingen symptomer. Det kan gå flere år før man merker at synet forverres. Dette skyldes at det perifere synet påvirkes først, og deretter skarpsynet i sentrum (av øyelinsa). I begynnelsen er ofte det andre øyet upåvirket.

Må man behandle glaukom?

Det er nødvendig å behandle glaukom regelmessig. Dagens behandlinger kan ikke helbrede glaukom, men de gjør det mulig å minske trykket i øyet og dermed forhindre og bremse opp den snikende forverringen av synet.

Hvilke behandlinger finnes?

Øyedråper er den første behandlingslinjen for glaukom. De senker vanligvis trykket i øyet effektivt, men for noen pasienter kan det være nødvendig å bytte behandlingsform til kirurgi eller laser.

Kan jeg avbryte min behandling?

Øyedråper er effektive, og behandlingen skal ikke avbrytes. Dråpene må tas daglig. Dersom du er på reise, bør du derfor ha med deg dråpene. Men vær oppmerksom på hvordan du oppbevarer dem – noen typer tåler ikke romtemperatur.

Spør din lege om råd. Han/hun kan besvare alle dine spørsmål om glaukom og behandling av sykdommen.

Våre produkter

Vi hjelper deg
med dine spørsmål

kontakt oss

Oppdag våre produkter
Vi ønsker å bruke Googles analyseinformasjonskapsler for å analysere hvordan nettsiden vår brukes, for å optimalisere nettsiden
Du velger selv om du vil samtykke til at vi plasserer informasjonskapsler for å gjøre dette, og du kan selvfølgelig tilbakekalle samtykket ditt når som helst. Ditt samtykke betyr at vi samler inn informasjon om enheten din og om hvordan du bruker nettsiden, som er knyttet til det Google vet.
Når du bruker nettstedet, plasseres det også «funksjonelle» informasjonskapsler som ikke krever ditt samtykke. Her kan du lese vår detaljerte beskrivelse av hvordan vi bruker informasjonskapsler og hvordan du kan unngå at informasjonskapsler plasseres. Plassering av informasjonskapsler innebærer også at vi behandler dine personopplysninger, du kan lese mer om dette her.